چینی ها اولین کسانی بودند، در ۴۰۰۰ سال پیش به روش خانگی شیر سویا تولید کردند.  سویا جزء ۴ دانه مقدس چینی ها به حساب می آید. از همین رو، در فرهنگ چینی با ارزش است.

این شیر دارای فوائد فراوانی می باشد. مصرف آن برای سلامتی بدن و در پیشگیری از انواع بیماری موثر است.

مهمترین خاصیت شیر سویا چیست؟

مهمترین خاصیت شیر سویا مربوط به گروهی از مواد به نام ایزوفلاون وئدها است. این مواد خاصیت آنتی اکسیدانی و فیتو استروژنیک دارند. 

شیر سویا یک محصول کاملا گیاهی است. خاصیت و ماهیت آن با شیر فرق می کند، تنها شباهت این محصول فقط در رنگ شیری آنها است.

پروتئین، کلسیم و کالری شیر گاو از شیر سویا بیشتر است. ولی شیر سویا باعث جذب بهتر کلسیم می شود، سویا اولین گیاهی است که خواص آن نزدیک به فرآورده های حیوانی نزدیک است.

داشتن پروتئین بالا و اسید آمینه متیونین و سیستئین باعث شده این محصول بسیار شبیه گوشت شود.

فرآیند تولید

این شیر گیاهی روش های متنوعی برای تولید دارد. در ادامه فرآیندی که در ایران برای تولید آن استفاده میشود را شرح می دهیم.

  ابتدا دانه‌ های سویا را تمیز و مواد اضافه را جدا می‌ کنند. سپس آن را در آب خیس می‌ کنند. در اثر این خیساندن، برخی قندهای نامطلوب مانند رافینوز و استاکیوز که عوامل ایجاد‌کننده ی نفخ هستند، تا حدی از دانه خارج می ‌شوند.

دانه خیس‌ شده، خرد می ‌شود و در اثر خرد شدن محصولی به نام اسلاری به دست می ‌آید.

در مرحله ی بعدی به اسلاری، بخار تزریق می‌ شود و دمای آن تا ۱۲۰ درجه سانتیگراد بالا می ‌رود. هدف از این فرآیند حرارتی، غیر فعال کردن مواد نامطلوب دانه سویا است.

مواد نامطلوب، موادی هستند که باعث می ‌شوند پروتئین ‌های موجود در سویا جذب بدن نشوند.

پس از آن، مرحله بوگیری انجام می ‌شود.

به این شکل که بخاری را که به اسلاری تزریق شده بود و دمای آن را به ۱۲۰ درجه سانتی ‌گراد رسانده شده، از آن جدا می‌ شود.با انجام این فرآیند، بوی لوبیایی سویا تا حد ممکن کم می شود.

آخرین مرحله نیز سانتریفیوژ کردن اسلاری است.در سانتریفیوژ، شیر یا عصاره سویا از پسماند یا فیبر آن که اصطلاحا به آن اُکارا می ‌گویند، جدا می ‌شود. این ماده همان ماده اولیه ‌ای است که از آن فرآورده ‌های شبه لبنی یا فرآورده‌ های شیر سویا تهیه می ‌شود.

خواص شیر سویا

 کاهش عوارض یائسگی

یک از ترکیبات این شیر ماده ای به نام فیتواستروژن است.

فیتواستروژن یعنی استروژن بسیار ضعیف. فیتو استروژن موجود در آن موجب می شود. حالتی در بدن ایجاد شود مانند اینکه استروژن در بدن وجود دارد، در نتیجه هم پوکی استخوان و هم عوارض یائسگی ایجاد نمی شود.

 جلوگیر از پوکی استخوان

شیر سویا در درمان پوکی استخوان در دراز مدت نقش مؤثری می تواند داشته باشد.

این شیر حاوی ترکیبات ایزو فلاوینی است. که این ترکیبات می توانند به عنوان هورمونهای جنسی عمل کنند.

در حقیقت کمبود هورمونهای جنسی در یائسگی باعث مختل شدن جذب کلسیم شده و به دنبال آن پوکی استخوان ظاهر می شوند.

جلوگیر از سقط جنین

مصرف شیر سویا در زنانی که از طریق INF یا کاشت تخمک بارور شده اند، تا ۶ برابر سبب موفقیت روند بارداری شود. از سوی دیگر شیر سویا احتمال سقط جنین را به شدت کاهش می دهد.

عوارض

مهم ترین مسئله ای که می تواند ایجاد کند حساسیت است.

معدود افرادی به این مواد حساسیت دارند. بنابراین، وقتی این شیر گیاهی را برای اولین بار استفاده می کنند.

مانند افرادی که به بادمجان یا گوجه فرنگی حساسیت دارند دچار کمبودهای پوستی و گرفتگی صدا می شوند.

هیچ دیدگاهی ثبت نشده هنوز, شما اولین باشید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *